IPA či I.P.A


IPA či I.P.A. (India Pale Ale) je typ pivka zvrchu alebo vrchne kvaseného, ktoré je aktuálne asi najpopulárnejšie z tzv. ALE (angl. - čítaj ejl. Jedná sa o chuťovo (vyššia horkosť a aróma) aj sladovo (vyššia stupňovitosť - malo by byť aspoň 13,8 P) silnejšie pivko.   Farba môže byť v podstate hocaká - od veľmi svetlého cez zlatisté či jantárové
až po čierne (black IPA). Poddruhov IPA je viac, najčastejšie sa stretávate s americkou
IPA - citrusovejšou, s tónmi borovice či tropického ovocia, english IPA - zemitejší
charakter, no predsa s výrazným ovocným tónom! White IPA - s pšenicou, red IPA -
červená farba, Rye IPA - s ražou, Black IPA - čierna IPA. Session IPA s nižšou
stupňovitosťou pre "objemnejšie degustovanie" počas sessions / večierkov, posedení a pod. Double IPA - dvakrát chmelená, silnejší variant. Imperial IPA - komplexná IPA s
vysokou arómou, horkosťou a robustným telom.


Prečo INDIA Pale Ale? Existuje viacero vysvetlení, no najlogickejšie vychádza
toto: pivko vozené na lodiach z Anglicka do Indie sa kazilo. Okrem vyššieho objemu
alkoholu sa začali pridávať do hotového piva šúľky chmeľu ako výborného konzervátora –
pivko tak ľahko vydržalo aj dlhšiu cestu loďou pri vyšších teplotách. Tento spôsob
prídavku chmeľu sa nazýva "dry hops" t.j. suché chmelenie. Keď zistili, že do pivka sa
extrahovalo aj veľa arómy, IPA bola na svete!
 - teraz z iného súdka: Russian Imperial Stout mala docieliť, aby pivko v krutých
zimných podmienkach nezamrzlo - preto má pivko výrazne vyšší obsah alkoholu.

V IPE občas nájdeme aj kvetinové vône a chute... k nim sa vrátime nabudúce - chmeľ je
opäť rozhodujúci!
Čo sa týka horkosti, na Slovensku ľudia od pív typu IPA nečakajú horkosť, k nej sa treba
chuťovo preladiť. Americká hodnotiaca škála štýlov určuje, ako majú jednotlivé štýly piva
vyzerať a chutiť, pričom sa zohľadňuje farba, horkosť stupeň alkoholu aj požadovaná
stupňovitosť. Všeobecne ale možno polemizovať o tom, či minimálnu úroveň 40 IBU
spĺňa aspoň polovica slovenských pív typu IPA...