PIVNÉ ZÁKLADY I.
Mnohí z vás sa pýtajú na jednotlivé
pivné štýly, čo niektoré výrazy znamenajú alebo otázky k surovinám. Tak sme sa
rozhodli, že vám budeme priebežne uverejňovať tieto informácie stručne a
jednoducho podané. Na začiatok obsiahlejšie, ďalej budú kratšie článočky.
Ležiak verzus ALE (čítaj ejl)
- rozdiel je jediný = použité kvasnice. Ležiak je spodne kvasené pivko, ALE vrchne kvasené.
Na liežiak sa používajú kvasnice - spodné kvasenie, ktoré podľa názvu kvasia predovšetkým v spodnej časti kvasnej nádoby pri teplotách 9-12 C približne 2 týždne a potom dokvášajú 4-6 týždňov, aj viac. Ak by ste pivko vypili skôr, cítili by ste diacetyl - masielkovú chuť, popcorn a iné chyby – popíšeme neskôr. Časom sa odbúravajú.
- vrchne kvasené pivko - kvasí hlavne na vrchu hladiny (prostredníctvom CO2 sú kvasnice vynášané na hladinu) v kvasnej nádobe pri cca 18-21 C. Vidíte ten rozdiel v teplotách? Áno, ten je rozhodujúci. Charakterom je tento druh pivka viacej zameraný na výraznejšie chute, ktoré sú produkované nielen rozdielnymi chmeľmi, ale aj tvorbou tzv. esterov. Celková dĺžka kvasenia cca 3-4 týždne, ale v zásade drahšie suroviny- predovšetkým chmele.
Extrakt Pôvodnej Mladiny - EPM. Je to percento extraktívnych látok zo sladu,
ktoré sa dostanú do vody (extrahujú) pri varení. Ani nie tak pri varení, skôr
pri udržiavaní teplôt medzi 52-78 stupňov C. Sú to hlavne sacharidy (S) - cca
65% a bielkoviny (B) cca 10%, málinko tukov (T) a ďalších látok. Pre väčšinu z
vás je EPM známy pod pojmom stupne Plato, resp. stupňovitosť piva. Príklad?
Nech sa páči: V 12° ležiaku nájdete 12% pôvodne vylúhovaných pevných častíc -
S, B, T ..., zvyšok samozrejme voda, (málinko chmeľ a kvasnice). Čím vyššie
stupne, tým „hustejšie“ pivko a spravidla (závisí od typu a množstve kvasníc a rmutovacej schéme) aj vyšší alkohol.
Farba piva sa dizajnuje (určuje) podľa množstva tzv. farbiaceho sladu. Tento slad je na konci výroby pražený na vysokej teplote (okolo 200 C a viac) oproti bežným sladom. Čím vyššia teplota, tým vyššia farbivosť (uvázdaná v jednotká EBC). Pre porovnanie - normálny svetlý slad má farbivosť 3-6 EBC, ale poriadny farbiacia aj 1400 EBC.
- príklad: na 100 l svetlého pivka 12cky je potrebné cca 27 kg svetlého sladu. Ak pridáme 3 kg sladu s 1400 EBC, pivko bude riadne tmavé